CENTRUM OPIEKI DLA OSÓB STARSZYCH

CENTRUM OPIEKI DLA OSÓB STARSZYCH

Celem projektu było stworzenie nowoczesnego centrum opieki dla osób starszych i niepełnosprawnych. Poza podstawową funkcją noclegową i medyczną, w ramach kompleksu przewidziana została strefa SPA & Wellness, centrum rehabilitacyjno-sportowe, oraz restauracja, biblioteka i sala kinowa.

Budynek posiada monolityczną, mocno rozrzeźbioną bryłę. Podzielony został na trzy strefy ( wspólną, mieszkalną, SPA & Wellness ), z których każda posiada unikalną, wyróżniającą się elewacje. Jest jednolity kolorystycznie, biały, idealnie komponuje się z otaczającą go zielenią Parku Sołackiego.

Przestrzeń wspólna znajduje się w środkowej części budynku. Od południowej strony posiada nieregularną, mocno rozrzeźbioną elewację̨ . Strona północna, została zamknięta olbrzymią szklaną fasadą o równych podziałach, co stanowi kontrapunkt dla jej południowego oblicza. W tej przestrzeni znajduje się restauracja, sala kinowa, biblioteka oraz olbrzymie lobby przygotowane pod organizacje przyjęć i koncertów.

W skład części mieszkalnej wchodzą dwa 2-poziomowe skrzydła mieszkalne flankujące z obydwu stron część wspólną. Zabieg ten pozwolił zmniejszyć odległość od najodleglejszego apartamentu do centrum obiektu.

Od strony południowej, elewacja części mieszkalnej budynku przedstawia rytm przesuniętych osiowo względem siebie loggii. Elewację po drugiej stronie tworzą wysuwające się przed lico budynku w różnych odległościach wykusze, które swoim obrysem odwzorowują wysokość i szerokość pojedynczego apartamentu.

Strefa SPA& Wellness zaprojektowana została poniżej poziomu terenu. Z zewnątrz widoczna jest jako zdecydowanie najprostsza forma. Stanowi ją długa, oszczędna w wyrazie lustrzana fasada, w której odbiciu zobaczyć można sąsiadujący park.

klient : projekt studyjny
projekt : 2011
powierzchnia : 6446,50 m2
wizualizacje : Krzysztof Szajkowski